HET TERREIN

De kippen

Geschreven door Esther

Het verbeteren van de wereld is (soms) een eitje. Neem onze kippen. Even voorstellen: De Dames 1, 2 & 3 (Ja, heel origineel). Zij komen van Stichting Red een Legkip.

Voor veel mensen is er niets heerlijkers dan ‘s ochtends op te starten met een warme kop koffie en, voor de niet-vegans onder ons, een gebakken eitje bij het ontbijt. 


De eitjes op de Tiny House Community Duinvallei komen van onze eigen dames. We zijn er nog niet helemaal over uit hoe ze nu precies heten (Spikkel & Tante Tottie? Beppie & Tokkie?) maar ze luisteren in ieder geval beiden naar de naam: “Kip, kip, kip!”. 


Als het even kan mogen ze, onder toeziend oog van onze Opperkip Esther, vrij rondscharrelen. Met hun kontjes in de lucht spitten ze de grond om op zoek naar wormpjes, insecten en ander lekkers. Dwalen ze iets te ver af, want ook kippen denken weleens dat het gras bij de buren groener is, dan reageren ze op een fluitje en komen vrolijk terug waggelen. Als beloning voor hun goede gedrag krijgen ze een handje gedroogde wormen. Hmmm….

Echter, als legkip hadden de dames een moeilijke start in het leven. Geboren in een broedmachine kwamen ze, via een opfokker, bij een pluimveehouderij met als enige doel een onnatuurlijke hoeveelheid eieren leggen voor de (vaak onwetende) consument. Je kunt de verdere feiten en gruwelijke details lezen op de website van www.redeenlegkip.nl. In onze gedeelde opinie, en gelukkig in de opinie van steeds meer mensen, zou geen enkel dier gezien moeten worden als een product waarvan wij oneindig veel mogen nemen.


Toen de dames bij ons kwamen wonen, waren ze uitgeput en hadden haast geen veren. Inmiddels zien ze er op en top gezond uit maar helaas, schijn bedreigt. Het blijven kwetsbare dieren; ze zijn te veel doorgefokt en hebben teveel meegemaakt. Dat maakt het ook dubbel want ja, we bieden ze een goed pensioen, maar het voelt als dweilen met de kraan open omdat de onherroepelijke schade al is gedaan. Daarom, namens de dames, een uitnodiging aan jullie, lezers, om je te verdiepen in de afkomst van jullie eitjes (en andere dierlijke producten). Vraag jezelf opnieuw af: “Wil ik hieraan meewerken of kan het ook anders?”. Want soms is de wereld redden een eitje.


Klik hier om meer te weten te komen over de Stichting Red een Legkip.

© 2021 - 2023 Tiny Houses Duinvallei  |  Deze website is met veel liefde, tijd, eigen middelen en de grootste zorg voor je samengesteld door de bewoners van Tiny Houses Duinvallei. Het is ons streven om zo actueel en volledig mogelijke informatie en adviezen te verstrekken. Desondanks kan de informatie verouderen of onjuistheden bevatten. Je kunt aan de inhoud van deze website geen rechten ontlenen.

Hier heb je wat zelfgemaakte cookies. Wij delen deze uit op onze website om je ervaring te verbeteren. Wil je meer informatie, klik dan hier.

Weggooien

Lekker