Voorziening:
De Watertoren
Geschreven door Steven
Op verschillende plekken in de Duinvallei zouden energieobjecten worden geplaatst. Dit was een initiatief van een kunstenaar die energie op verschillende manieren inzichtelijk wilde maken. Hoe dit er in de praktijk uit zou komen te zien is helaas nooit duidelijk geworden want door een of andere reden gaf de kunstenaar aan dit toch niet te gaan realiseren. Toen dat voor ons duidelijk werd kwam één van onze bewoners op het idee om toch alsnog iets met energie te gaan doen wat ook nuttig voor het gebied zou zijn.
Er ontstond een idee om water uit de sloot te pompen via zonne-energie en dit op te slaan in een vat voor gebruik in het gebied. We hebben een terrein van zo’n 3000m2 dat we hebben beplant met verschillende bomen en struiken die in de droge periodes wel wat water lusten.
Na wat speurwerk op internet en door informatie van verschillende bedrijven werden de benodigde onderdelen verzameld.
Als eerst de energie-opwek daarvoor gebruiken we 2e hands zonnepanelen van 60Wp per stuk (met een uniek blauw oppervlak), een 900wh accu, een pwm acculader, een waterdichte behuizingen en aansluitmaterialen. Voor het wateropslag 2 ibc vaten, omdat deze 1000 liter water per stuk kunnen opslaan en relatief goedkoop zijn (vooral 2e hands). Door deze te stapelen en met elkaar te verbinden kunnen we de waterdruk vergroten om het gebied in de avond te besproeien.
Het was wel even een uitdaging om via een (bescheiden) zonnepaneel systeem dat op gelijkspanning werkt een geschikte pomp te vinden die het water toch zo’n 4 meter omhoog moet pompen. Uiteraard zijn er veel verschillende waterpompen verkrijgbaar maar de meeste werken op wisselstroom en verbruiken redelijk wat vermogen.
Om zo efficiënt mogelijk te werken wilden we geen spanning verliezen door eerst gelijkstroom naar wisselstroom te transformeren.
Uiteindelijk kwamen we uit bij een 12v 10a impeller pomp die zo’n 30l per minuut kan verplaatsen. Dit soort pompen worden vaak gebruikt door plezierjachten, en het model is vergelijkbaar met dat sommige huisjes gebruiken voor hun eigen regenwater-filtersysteem.
Om het meeste uit de zonnepanelen te kunnen halen die het beste werken onder een hoek van 35 graden richting de zon, bedachten we een systeem waarmee je dit met wat eigen energie zelf kan regelen. Een frame dat zowel horizontaal als verticaal gesteld kan worden zorgt dan voor de meest efficiënte positie.
De constructie zouden we kunnen maken uit gratis verkregen houten balken, maar dit zou dan wel een zwaar frame worden.
In eerste instantie wilden we gebruik maken van een draaiplateau dat vaak wordt gebruikt voor een stoel in een camper, maar al snel bleek dit niet ideaal voor de forse constructie. Een draaikrans dat vaak voor aanhangwagens gebruikt wordt was een betere oplossing, deze zijn in verschillende maten en uitvoeringen verkrijgbaar.
Om de 2 gestapelde ibc vaten zo met elkaar te verbinden dat de waterdruk ook zou opbouwen was even puzzelen, vooral om de juiste koppelstukken te vinden. Het lukte helaas niet om het bovenste vat via de uitgang te verbinden met een slang door de deksel van het onderste vat, ook al was er een extra ontluchting van het onderste vat, toch bleef deze op een of andere manier vacuüm trekken en lekte er water uit de deksel. Door de uitgang van het bovenste vat te verbinden met de uitgang van het onderste vat konden de 2 vaten samenwerken. Als het onderste vat volledig gevuld is moet deze wel worden afgesloten om te voorkomen dat deze overstroomd (ontluchting via de geopende deksel) en daarna kan het bovenste vat gevuld worden. Hierdoor bestaat het systeem dus uit 2 opzichzelfstaande vaten op een verschillend niveau.
Als we een tuinslang koppelen aan het onderste vat en deze open zetten, merken we wel dat er extra waterdruk komt wanneer we ook het bovenste vat openzetten maar dit is misschien 25% . Uiteindelijk kun je met de waterdruk uit de vaten niet meters ver spuiten, maar het gaat wel vanzelf. Ondanks een extra handeling waar we wel op moeten letten, werkt het systeem prima.
We hadden gehoopt dat de pomp ook rechtstreeks via de zonnepanelen zou kunnen werken maar helaas bleken die toch onvoldoende te zijn en was de accu nodig voor een stabiele spanning. De impellerpomp doet het dan vloeiend en heeft voldoende vermogen om de 2 ibc vaten te vullen, de aanvoer uit de sloot ligt zo’n 4 meter lager.
Nadat het systeem in werking was getreden bedachten we meerdere mogelijkheden die we zouden kunnen toepassen. Als de 2 ibc vaten gevuld waren bleef de waterpomp nog steeds water toevoegen zolang er voldoende stroom werd opgewekt. We maakten een overloop die via de weg naar de geul om ons terrein weer terug de sloot in loopt. Door deze geul om ons terrein vol met water te pompen zorgen we er automatisch voor dat de planten en bomen eromheen niet uitdrogen in de zomer. In tijden van overvloed aan regenwater dient deze geul als opslag en afwatering.
Het naastgelegen initiatief het Katwijkse Boomenassiel konden we doormiddel van het systeem voorzien van water om hun terrein te sproeien. Waar we eerst dachten dat de kleine impellerpomp misschien niet krachtig genoeg zou zijn om het water uit de sloot zo’n 4 meter omhoog te pompen, lukt het zelfs om dit 3 meter hoog en 35 meter ver te pompen.
Ook hebben we een vijver naast de watertoren gegraven en van een oud speeltoestel is een fontein gemaakt.
Op die manier kunnen we het verdampte water in de zomer gemakkelijk bijvullen en het ziet er daarnaast nog eens leuk uit.
Zo biedt het systeem dus verschillende mogelijkheden op verschillende tijden van de dag. Als de zon niet krachtig genoeg meer is om de pomp aan te zetten zit er nog voldoende water in de vaten om de tuin te sproeien of de plantjes in de broeikas water te geven.
Het systeem is ook makkelijk uit te breiden en van nieuwe functies te voorzien, zo willen we al een tijd er ook een buitendouche op maken door er een extra filter bij te plaatsen om er tijdens de volgende hittegolf wat verkoeling te vinden. Maar misschien is een waterglijbaan vanaf de toren tot in de sloot nog fijner!?
© 2021 - 2023 Tiny Houses Duinvallei | Deze website is met veel liefde, tijd, eigen middelen en de grootste zorg voor je samengesteld door de bewoners van Tiny Houses Duinvallei. Het is ons streven om zo actueel en volledig mogelijke informatie en adviezen te verstrekken. Desondanks kan de informatie verouderen of onjuistheden bevatten. Je kunt aan de inhoud van deze website geen rechten ontlenen.
Hier heb je wat zelfgemaakte cookies. Wij delen deze uit op onze website om je ervaring te verbeteren. Wil je meer informatie, klik dan hier.
Weggooien
Lekker