KLEIN WONEN

Tiny house bewoners zijn 

minimalisten… of toch niet?

Geplaatst op 12 februari 2023 door Fabienne

Dat tiny house bewoners minimalisten zijn, is een logisch vooroordeel dat niet zonder meer waar is. Ja, ze hebben minder spullen, want anders past het niet in huis. Anderzijds: in het kader van duurzaam hergebruiken, is de neiging tot bewaren enorm.

Hoeveelheid zooi

Tijdens onze klusdag dit weekend hebben we de kas opgeruimd, een van onze gezamenlijke ruimtes. In de kas komen we samen voor overleggen, gezelligheid en om te kweken. We waren allemaal verrast over de hoeveelheid zooi die wij als schijnbare minimalisten verzamelen. Daarom rijst de vraag: zien wij onszelf als minimalisten? Vier tiny house bewoners over deze prangende kwestie:


Echte minimalist Chiel (huisje 2)

“Ik noem mezelf een minimalist. Ik heb helemaal geen behoefte aan extra spullen in huis. Maar ik moet toegeven dat ik een beetje een gadgetfreak ben. Ik moet mezelf op dat vlak heel erg inhouden! Met succes tot nu toe. Maar op de een of andere manier sluipen er wel allemaal boeken ons huisje in. Dat is een zeker een blind spot, maar met liefde.”


Hobby-spullen verzamelaar Leanne (huisje 7)

Ik heb te veel hobby-spullen (die ik voor een groot deel ook voor mijn werk als grafisch vormgever gebruik) en daarom kan ik mezelf totaal geen minimalist noemen. Ik zou ook niet weten wat ik daarvan weg zou kunnen doen, want ik doe het liefst elke dag iets anders creatiefs. Dan moet er toch iets van wat ik graag doe, laten vallen en dat wil ik niet.

Buiten dat heb ik eigenlijk geen spullen waarmee ik niets mee doe. Ook spullen die ik niet (meer) gebruik, kan ik zonder moeite wegdoen. Maar ja, het is maar ook net hoe je het bekijkt, want vergeleken met familie/collega’s/vrienden, heb ik helemaal niet zoveel spullen, maar dat komt natuurlijk vooral omdat ik toch maar beperkt de ruimte heb. Voor mij is dat alleen maar goed, dat voorkomt dat ik meer in huis haal dan dat ik netjes kan opbergen.

Weggooier- en gever Fabienne (huisje 3)

“Minimalist zou ik mezelf niet noemen. Maar ik denk dat ik het op dit moment in mijn leven wel ben. Alles is vergankelijk, spullen al helemaal. Dus ik geef, doe en gooi makkelijk weg. Maar ik hou teveel van kleding, boeken en mooie dingetjes om volbloed minimalist te kunnen of willen zijn.”

Soms-is-wegdoen-zonde Steven (huisje 7)

“Ik houd niet vast aan spullen, doe makkelijk afstand van wat ik niet meer nodig heb. Maar soms steekt twijfel de kop op. Ik heb gereedschappen die ik niet gebruik, maar wel ruimte voor heb. Dan vind ik het zonde om weg te doen. En als mensen iets weggooien wat ik waardevol vind, vind ik het lastig om het te laten liggen. Dus het is een beetje dubbel.”


Gigantische sluier

Met deze input komen we bij de volgende levensvraag: wat is minimalisme eigenlijk? Zijn we niet allemaal in essentie minimalistisch? Is minimalisme altijd verbonden aan materie of is het breder (denk aan: social media minimalisme)? Kortom: we hebben het tipje van een gigantische sluier gelicht. Dat smaakt naar meer!

© 2021 - 2023 Tiny Houses Duinvallei  |  Deze website is met veel liefde, tijd, eigen middelen en de grootste zorg voor je samengesteld door de bewoners van Tiny Houses Duinvallei. Het is ons streven om zo actueel en volledig mogelijke informatie en adviezen te verstrekken. Desondanks kan de informatie verouderen of onjuistheden bevatten. Je kunt aan de inhoud van deze website geen rechten ontlenen.

Hier heb je wat zelfgemaakte cookies. Wij delen deze uit op onze website om je ervaring te verbeteren. Wil je meer informatie, klik dan hier.

Weggooien

Lekker